3 inzichten om diversiteit in topfuncties te (blijven) stimuleren

In de bedrijfstop van Nederland en ver daarbuiten zien we steeds meer vrouwen, mensen van kleur aan de top. Met de toenemende aandacht voor diversiteit en inclusie, quota’s en andere maatregelen, krijgen ook mensen die niet tot de ‘norm’ behoren toegang management en topposities. NewBees INC. deelt 3 inzichten om diversiteit aan de top verder te (blijven) zetten.

Zet in op flexibele werkvormen en specifieke behoeften

Luister naar wat je werknemers te zeggen hebben over hun voorkeuren in werkvormen. Wat geeft hen de meeste voldoening en hoe kunnen deze noden worden gekoppeld aan de bedrijfsdoelen? Denk hierbij aan het faciliteren van thuiswerk, aanmoedigen van zowel moederschaps- als vaderschapsverlof, en het verkennen van hybride werkstructuren. Dit gaat ook over de letterlijke ruimte die werknemers krijgen, zoals kolfruimtes, gebedsruimtes, kinderopvang op het werk, noem maar op. Een grotere mate van flexibiliteit opent deuren voor verschillende profielen om door te groeien naar management- en topfuncties. Het geeft leidinggevenden ook de vrijheid om hun werkuren flexibeler in te delen en hun teams vanaf elke locatie aan te sturen.

Investeer in zelfontwikkeling voor iedereen

Toegang hebben tot de juiste bronnen en ontwikkelingsprogramma’s is cruciaal, want people management is een vak apart. Het komt regelmatig voor dat professionals promotie maken vanwege hun uitstekende prestaties in hun huidige functie, maar nog niet de juiste managementvaardigheden bezitten. Hoe communiceer je effectief met je team? Hoe waarborg je hun veiligheid en welzijn? En hoe pas je deze principes toe binnen verschillende werkvormen? Door als organisatie in te zetten op persoonlijke ontwikkeling voor iedere medewerker, wordt de weg naar de top toegankelijker, ook voor hen die niet tot de traditionele ‘dominante groep’ behoren.

Meet hoe effectief de promotiekansen zijn

Het is belangrijk om regelmatig te evalueren hoe effectief de promotiekansen binnen je organisatie zijn. Dit houdt in dat je goed moet kijken naar de doorgroeimogelijkheden die er zijn, en hoe het beleid en diverse programma’s bijdragen aan de ontwikkeling en doorstroom van werknemers. Door deze processen transparant en meetbaar te maken, kun je actief een omgeving bouwen waarin iedereen de kans krijgt om carrière te maken.

NewBees INC. zet zich elke dag in voor diversiteit aan de top door waardevolle inzichten en praktische oplossingen te bieden die leiders van alle achtergronden helpen om door te stoten naar de top van organisaties. We doen dit onder andere door tools in te zetten zoals Virtual Reality tijdens Deep Dives. Benieuwd naar onze Deep Dive Demo? Lees hier meer!

Scroll naar boven