5 tips voor startende bedrijven om vanaf het begin inclusief te zijn

Het opstarten van een bedrijf gaat niet alleen over het vinden van een ideale klant, een niche of het ontwikkelen van een geweldig product. Je wil liefst een werkomgeving waarin je diversiteit omarmt en inclusie bevordert. Waarom?

Onderzoek toont aan dat hoe meer divers je personeelsbestand is, hoe meer innovatie en hoe beter je bedrijfsresultaten. Een belangrijke voorwaarde is: inclusie. Want bij een tekort aan doorgroeimogelijkheden en een onveilig gevoel op de werkvloer gaan mensen weg. De nieuwere generaties gaan ook meer actief op zoek naar diverse en inclusieve werkgevers. NewBees INC. deelt vijf niet meteen voor de hand liggende tips voor startende bedrijven om vanaf het eerste moment inclusief te zijn.

1. Focus op de mensen in het bedrijf en werk zelf aan je bedrijf

Een bekend citaat van Zig Ziglar, populaire Amerikaanse spreker, auteur en sales trainer: “You don’t build a business, you build people and they build the business.” Ook wij benadrukken dat je als leidinggevende of topmanagement meer aan het bedrijf moet werken, dan in het bedrijf. Als je mensen opleidt, ruimte geeft om te groeien, maar hen ook kent (lees: veel gesprekken en veel contact), dan kan je bedrijf ook draaien zonder dat jij alle taken op je hoeft te nemen. Zo ben je ook meer beschikbaar en bereikbaar als aanspreekpunt voor je medewerkers en gaan ze jou ook makkelijker aanspreken, dan wanneer je het steeds héél druk hebt. Het is belangrijk om vanaf het begin beschikbaar te zijn voor je medewerkers zodat zij ook mee kunnen groeien met jouw bedrijf en weten wat ze kunnen verwachten. Wees bijvoorbeeld open over omzetdoelen met iedereen in je personeelsbestand; hier zijn bedrijven meestal niet transparant over met medewerkers die niet in managementfuncties zitten.

2. Leer je (toekomstige) team écht kennen en pas functies aan op de individuen

Het is belangrijk om je team daadwerkelijk te kennen: wie zijn ze, wat willen ze bereiken, wat zijn hun obstakels en wat hebben ze nodig? En wat zijn hun talenten? Het tonen van oprechte interesse vormt de basis voor het opbouwen van duurzaam vertrouwen.

Wees creatief in het aanpassen aan de individuele behoeften, zoals transportmogelijkheden, flexibele werkvormen, en vraag steeds aan de persoon hoe zij hun werk zien. En onthoud: Je dient als oprichter open te staan voor het idee dat mensen ook evolueren binnen hun functie en hun visie op het werk kan veranderen. Ook de invulling van de werkzaamheden die je oorspronkelijk in gedachten had, dien je als leidinggevende te vormen naar de persoon die deze functie gaat vervullen. Als je medewerkers geen doorgroeimogelijkheden zien, dan gaan ze weg met een burnout, een boreout* of beiden.

3. Sta open voor mensen met verschillende leer- en ontwikkelingsvormen

Mensen leren niet altijd op dezelfde manier. Daarom is het als startend bedrijf belangrijk om ook een diversiteit aan mensen op vlak van leren en ontwikkelen aan te nemen. Sommige mensen leren makkelijker on the job, door taken actief uit te voeren. Anderen hebben nood aan duidelijke instructies en deadlines of hebben juist flexibiliteit nodig om zich te kunnen ontwikkelen. Er zijn meerdere wegen om te groeien, dus sta als leidinggevende open voor die diversiteit in leer- en ontwikkelingsvormen door te vragen wat je medewerkers nodig hebben om hun talent te ontplooien.

4. Ondersteun diversiteit in je zakelijke netwerk, met je diensten en/of producten

Breid je zakelijke netwerk uit door samen te werken met diverse partners en leveranciers die ook diversiteit en inclusie omarmen. Overweeg bijvoorbeeld samenwerkingen met bedrijven die zich inzetten voor eerlijke handelspraktijken, zoals fairtrade-gecertificeerde leveranciers.

Denk ook aan je klanten. Terwijl je een specifieke niche probeert te bereiken, is het belangrijk om diversiteit binnen je doelgroep niet over het hoofd te zien. Vaak vergeten bedrijven (vaak onbewust) bepaalde groepen mensen. Stel, je richt je op zorg voor zwangere moeders, maar sluit onbedoeld alleenstaande moeders uit. Het zijn specifieke subgroepen binnen je doelgroep die misschien niet meteen voor de hand liggen, maar die net zo goed behoefte hebben aan je diensten of producten. Vergeet dus zeker niet om deze groepen aan te spreken en te bedienen.

5. Integreer diversiteit en inclusie in je missie, visie en waarden en herhaal ze regelmatig

Een helder beleid en procedures die gelijkwaardigheid garanderen voor al je medewerkers zijn een belangrijke eerste stap. Je kan van alles verankeren in je missie, visie en kernwaarden. Overweeg bijvoorbeeld flexibele werkuren om tegemoet te komen aan diverse behoeften, zoals ouders die vrijdagmiddag bij hun kinderen willen zijn of (culturele) feestdagen. En communiceer ook regelmatig via gekende kanalen wat je visie en missie zijn en ook hoe dit precies vorm krijgt op de werkvloer.

Al deze adviezen zijn nog maar het tipje van de ijsberg aan mogelijkheden om een inclusieve bedrijfscultuur op te zetten. NewBees INC. biedt een reeks praktische oplossingen om organisaties te helpen naar divers talent en verder te brengen naar een geïntegreerd en inclusief diversiteitsbeleid. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk deze pagina.

Scroll naar boven