6 tips om inclusiever op vakantie te gaan

Wanneer we het over reizen hebben, denken we vaak aan ontspanning, avontuur en het ontdekken van nieuwe plekken. En dat is het ook! Maar vakantie kan ook een prachtige kans zijn voor persoonlijke groei en culturele uitwisseling. Hoe kan je als vakantieganger ruimte maken om de cultuur van je vakantiebestemming écht te leren kennen? Je leest hieronder enkele praktische tips over hoe je reis meer dan alleen sightseeing kan zijn.

1. Lokale gerechten proeven en in de kijker zetten

Ontdek meer dan alleen de toeristische restaurants en probeer de lokale eetplekjes. Vraag de chefs naar hun favoriete gerechten en de verhalen die erbij horen. Zo leer je meer over de eetcultuur en de geschiedenis van de plek die je bezoekt. Probeer dit in de kijker te zetten en noem dan ook het gerecht écht als een specialiteit van die plaats.

2. Neem deel aan lokale activiteiten

Doe mee aan lokale feesten, markten of workshops. Zo krijg je een uniek kijkje in de cultuur en steun je tegelijkertijd de lokale gemeenschap. Je ontmoet nieuwe mensen, leert tradities kennen en geniet van de lokale sfeer.

3. Toon respect voor tradities

Leer over de lokale gewoonten en respecteer ze ook. Dit kan gaan over hoe je je kleedt of bepaalde omgangsvormen in het dagelijks leven. Door respect te tonen voor de gebruiken van de lokale bevolking, laat je zien dat je hun cultuur waardeert en voorkom je onbedoelde misverstanden. Ook al zijn je bedoelingen goed, de impact op de mensen blijft hetzelfde.

4. Leer van de lokale bevolking

Vraag naar hun verhalen, tradities en het dagelijkse leven. Mensen vinden het fijn als je interesse toont en hun cultuur wilt begrijpen. Je komt zo veel sneller tot diepe en betekenisvolle gesprekken.

5. Doe aan duurzaam toerisme

Steun lokale bedrijven en vermijd activiteiten die de omgeving, cultuur en mensen schaden. Door bewust te kiezen voor duurzame opties, draag je bij aan een positieve impact op zowel de gemeenschap als het milieu. Enkele voorbeelden: 

  • Koop handgemaakte sieraden of kunstwerken van lokale kunstenaars in plaats van goedkope, geïmporteerde souvenirs. 
  • Kies voor een charmante bed & breakfast gerund door een lokale familie in plaats van een internationaal hotel. 
  • Boek een wandeltocht met een lokale gids die je de natuur en cultuur van de regio laat zien, in plaats van een toeristische safari waarbij wilde dieren in kleine ruimtes worden gehouden. 
  • Huur een fiets om de stad te verkennen in plaats van een auto te huren of steeds een taxi te nemen. 
  • Kleed je gepast bij een bezoek aan religieuze plaatsen en leer een paar basiswoorden in de lokale taal om beleefdheid en respect te tonen.

6. Reflecteer verder na je reis

Na je reis, neem de tijd om te reflecteren op wat je hebt geleerd en hoe dit je perspectief heeft verruimd. Deel je inzichten met je team en bespreek hoe deze ervaringen kunnen bijdragen aan diversiteit en inclusie op de werkvloer.

Lees hier meer over culturele intelligentie en inclusief leiderschap. Heb je vragen over diversiteit en inclusie binnen jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op!

Scroll naar boven