7 praktisch haalbare voornemens voor meer inclusie in 2024

Het nieuwe jaar, 2024, staat voor de deur. En daarmee is het moment aangebroken van de goede voornemens, ook voor diversiteit en inclusie stellen organisaties zich bepaalde doelen en wensen. Maar grote ambities kunnen overweldigend zijn, wat meer weerstand voor verandering kan opwekken en mogelijks slaagkansen verkleinen. NewBees INC. heeft als kernwaarden ‘dichtbij’ en ‘praktisch’. In lijn met onze filosofie delen we 7 laagdrempelige en meteen inzetbare voornemens om teleurstelling te voorkomen en echte impact te maken in 2024.

1. Diversiteit in sollicitatievormen

Laat de doorsnee cv en motivatiebrief achterwege en sta open voor sollicitaties in diverse vormen, zoals bijvoorbeeld een introductievideo of andere (digitale) formats. Je zal aangenaam verrast zijn door de creativiteit van mensen, en misschien kom je zo ook meer te weten over kandidaten en wat hen drijft.

2. Toegankelijke communicatie

Heb je er ooit aan gedacht om al jouw video- en audiomateriaal te ondertitelen? Je kan ook zo ver gaan als de kleuren en lettertypes op powerpoints aan te passen voor slechtziende mensen of mensen die kleurenblind zijn. Hoe toegankelijk zijn beeld en geluid voor mensen met audiovisuele beperkingen?

3. Omgangsregels tijdens vergaderingen

Je hebt talloze technieken om gelijke spreektijd voor iedereen mogelijk te maken. Je kunt bijvoorbeeld een talking stick gebruiken zodat mensen elkaar niet onderbreken of een timer met een vast aantal minuten spreektijd per persoon.

4. Aandacht voor feestdagen en religies

Maak een kalender voor het hele team waarop culturele en religieuze feestdagen staan. Nodig alle collega’s uit om belangrijke data toe te voegen. Bij NewBees INC. staan we medewerkers toe om ‘officiële’ feestdagen in te ruilen voor dagen die belangrijk zijn voor hun cultuur en religie. Lees hier ons gesprek met Ashmita Krishna Sharma, DIG-expert en oprichtster adviesbureau Sparkling Gems, over religieuze inclusie op de Nederlandse werkvloer. Daar vind je ook de link naar haar gratis religieuze inclusie kalender.

5. Breng actief verhalen van werknemers op de voorgrond

Zet medewerkers in de spotlight die hun succesverhalen en mijlpalen willen delen, wie ze ook zijn. Dit kan via een organisatieblog of denk ook aan whiteboards zodat iedereen op eender welk moment hun verhaal kwijt kan. Verhalen en ervaringen kunnen met name andere (toekomstige) collega’s inspireren.

6. Ruimtelijke oplossingen

Voorzie aparte ruimtes voor gebed, meditatie of stilte. Je hoeft hiervoor geen grote verbouwingen uit te voeren, want je kan bijvoorbeeld bestaande ruimtes aanpassen. Hierin mogen organisaties wat creatiever durven zijn.

7. Organiseer (leiderschaps)trainingen

Wist je dat een gebrek aan doorgroeimogelijkheden en mentale stimulatie twee belangrijke redenen zijn waarom werknemers hun baan opzeggen? Dit kunnen organisaties aanpakken door bijvoorbeeld leiderschapstrainingen aan te bieden en kansen te bieden voor persoonlijke ontwikkeling. Je hoeft niet meteen te zoeken naar externe trainers en experts, kijk eerst welke vaardigheden en expertise er op je eigen werkvloer leven.

Met deze 7 tips kan je op een laagdrempelige manier een inclusieve werkomgeving inrichten. Laten we 2024 ingaan met realistische doelen om organisaties en onze samenleving stap voor stap inclusiever te maken.

Wat doet NewBees INC. om organisatie te begeleiden naar meer diversiteit, inclusie en gelijkwaardigheid? Neem zeker contact met ons op!

Scroll naar boven