7 praktische tips voor werkgevers om vacatureteksten inclusiever te maken

NewBees INC. heeft een vacaturecheck voor organisaties die een diverser en breder kandidatenbestand willen aantrekken. Maar wat zijn nu belangrijke ingrediënten van een inclusieve vacaturetekst? Uit een gesprek tussen Nadia Schoenzwytt en Elodie Kona, inclusieve communicatie-experts, ontdek je praktische tips voor inclusievere vacatures.

1. Gebruik genderbewuste taal om stereotypes te vermijden

Gebruik taal die geen onderscheid maakt tussen mannen en vrouwen om niemand buiten te sluiten. Zeg bijvoorbeeld niet ‘hij/zij’ of ‘verkoper’, maar gebruik ‘hij/zij/hen’ of ‘salespersoon of verkoopmedewerker’. Dit zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht hun gender(identiteit), zich aangesproken kan voelen door je vacature. “Er zijn nog steeds vacatures die alleen ‘m/v’ gebruiken en niet ‘m/v/x’. Dat laat zien dat ze niet genoeg doen voor genderinclusie”, zegt Elodie Kona, communicatiespecialist bij NewBees INC.

Nog een voorbeeld van genderstereotypes in taal: vaak denken we bij het woord ‘wetenschapper’ aan een man, omdat dat het beeld is dat we altijd zien of gezien hebben. Probeer dat te veranderen met de woorden die je kiest. Blijf als het kan weg van het woord ‘vrouwelijke’. Vraag jezelf hierbij af of het nodig is om bijvoorbeeld ‘vrouwelijke wetenschapper’ te zeggen — vaak herhaalt dat alleen maar dominante normen, zoals mannen als standaard in de onderzoekswereld.

2. Vermeld duidelijk inclusieve skills als functie-eis

Volgens Elodie ligt de kracht in het benoemen dat je inclusieve skills als functie-eis ziet. “Denk goed na over wie je wilt aannemen om de missie en visie van je organisatie te ondersteunen. Als je organisatie de boodschap ‘wij zijn divers en inclusief’ wil uitdragen, dan moet je kunnen beoordelen of iemand niet alleen goed is in de functie, maar ook kan bijdragen aan een inclusievere werkomgeving. Hier moet in de vacaturetekst al rekening mee worden gehouden, en dit moet doorgetrokken worden in het hele sollicitatie- en onboardingproces.”

Nadia Schoenzwytt, communicatiemanager bij NewBees Participatie & Inburgering, onderstreept dat de focus in een vacature eerst op de persoon ligt en dan pas op de functie. “De prioriteit moet zijn dat iemand een MENS is die aansluit bij de missie en visie van de organisatie. Vaardigheden komen daarna.  Je kunt alle diploma’s van de wereld hebben, maar als je niet kunt communiceren of je menselijke waarden ontbreken, dan ben je niet geschikt binnen een organisatie die diversiteit en inclusie zeer belangrijk vindt.’’

3. Vermijd ingewikkelde, vage en uitsluitende taal

Gebruik heldere en eenvoudige taal in je vacatureteksten. Vermijd vakjargon en complexe termen die sommige mensen kunnen uitsluiten of afschrikken. Maar let ook op welke woorden je gebruikt: sluiten ze niet uit? Dragen ze wel bij aan de beschrijving van de functie? Nadia merkt op: “Sommige termen in vacatureteksten zijn leeftijdsdiscriminerend. Denk aan uitdrukkingen als ‘jong en dynamisch’ of ‘een baan die je jong doet voelen’. Deze termen zijn niet alleen vaag, maar geven ook geen duidelijk beeld van wat er van de sollicitant verwacht wordt in de functie; ze laten weinig ruimte voor persoonlijkheid en individuele bijdrage.”

4. Benadruk flexibiliteit en toegankelijkheid

Als je organisatie flexibele werktijden of de mogelijkheid tot thuiswerken biedt, leg hier dan de nadruk op. Dit kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor mensen met uiteenlopende behoeften, zoals ouders, mensen met een beperking, mensen die in het buitenland wonen of mantelzorgers. Een voorbeeld hiervan is onze communicatiemanager Elodie, die vanuit België meewerkt aan content en communicatie voor NewBees INC.

5. Denk aan welke (visuele) beelden je gebruikt

We hebben het al veel gehad over taalgebruik, maar vergeet ook niet zorgvuldig na te denken over de beelden die je in de vacature gebruikt. Zorg ervoor dat je laat zien wie er daadwerkelijk op de werkvloer aanwezig zijn en wat er echt gebeurt. Beeldbankfoto’s om ‘divers’ over te komen raden we af. Wat kan je dan wel doen? Voeg zelfgemaakte foto’s toe van op de werkvloer. Zo krijgen potentiële kandidaten een realistischer beeld van het team en de werksfeer binnen de organisatie.

6. Wees beperkt met functie-eisen

Overweeg welke kwalificaties echt noodzakelijk zijn voor de functie. Soms kan een lange lijst van functie-eisen onbedoeld bepaalde groepen uitsluiten. Bekijk of ervaring kan opwegen tegen specifieke diploma’s of vaardigheden.

In plaats van te vragen dat iemand ‘minimaal 5 jaar ervaring heeft in een soortgelijke functie’, kun je bijvoorbeeld aangeven dat ‘ervaring in deze sector een pre is, maar geen vereiste’. 

Nadia voegt hieraan toe: “Hetzelfde geldt voor het vragen van specifieke diploma’s of het afronden van bepaalde opleidingsniveaus zoals vwo of mbo. Je gaat er automatisch van uit dat de persoon in Nederland heeft gestudeerd, waardoor je mensen die geen hbo-diploma of iets dergelijks hebben uitsluit. Ze voelen zich niet aangesproken omdat ze volgens de vacaturetekst niet in aanmerking komen. Het is belangrijker om te focussen op vaardigheden, ervaring en talent. Hoewel het begrijpelijk is dat voor bepaalde beroepen zoals artsen of advocaten specifieke diploma’s nodig zijn, moet er echt een goede reden zijn om dit te eisen in je vacature.”

7. Nodig iedereen uit tot solliciteren

Sluit je vacaturetekst af met een uitnodigende zin die mensen aanmoedigt om te solliciteren, zelfs als ze niet aan alle criteria voldoen. Dit kan sollicitanten die twijfelen of de functie wel bij hen past, toch uitnodigen om de stap te zetten. Een zin als “ook als je niet aan alle eisen voldoet, maar wel enthousiast bent over de functie, nodigen we je uit om te solliciteren” moedigt potentiële kandidaten aan om hun kans te grijpen.

Door deze tips toe te passen, maak je je vacatureteksten aantrekkelijker voor een breder en diverser publiek. Dit versterkt niet alleen de diversiteit binnen je bedrijf, maar heeft ook een positieve impact op je bedrijfscultuur op lange termijn. 

Heb je behoefte aan een check van je vacaturetekst? De experts van NewBees INC. nemen jouw vacaturetekst onder de loep: spreek je de juiste mensen aan? Is het duidelijk wat en voor wie de functie is, zonder dat je mensen uitsluit? Via onze vacaturecheck ontvang je concrete suggesties om je vacaturetekst meteen inclusiever te maken. Vraag hier jouw vacaturecheck aan!

Scroll naar boven