7 tips om inclusiever te werven

Een dame zit tegenover een selectieteam voor een sollicitatiegesprek.

Bedrijven die diversiteit omarmen, zien vaak betere resultaten, meer innovatie en hechtere samenwerking. Maar hoe zorg je ervoor dat je werving- en selectieproces zowel inclusief als discriminatievrij is? NewBees INC. deelt enkele do’s en don’ts om je op weg te helpen.

1. Investeer in kennis

Voordat je begint met het wervingsproces, zorg ervoor dat iedereen die betrokken is bij de onboarding getraind is in onbewuste vooroordelen, diversiteit en inclusie.

2. Zorg voor diversiteit in wervingsteams

 Stel een divers recruitmentteam samen voor verschillende perspectieven en een eerlijker beoordelingsproces.

3. Let op taal in vacatureteksten

Je vacaturetekst is je visitekaartje. Zorg dat het iedereen aanspreekt en niemand buitensluit. Vermijd vage termen zoals “culturele fit” die misleidend en uitsluitend kunnen zijn.

4. Kijk verder dan alleen kwalificaties

Zoek naar profielen die meer of iets anders bieden dan traditionele kwalificaties. Niet iedereen heeft dezelfde kansen gehad of hetzelfde parcours afgelegd. Denk aan een universitair diploma hebben of ervaringen in het buitenland opgedaan.

5. Stel een duidelijk diversiteitsbeleid op

Bepaal heldere, meetbare doelstellingen voor diversiteit, zowel kwalitatief als kwantitatief, bijvoorbeeld de man-vrouwverhouding. Gebruik enquêtes om medewerkerstevredenheid te meten of er naast diversiteit ook wel degelijk inclusie is; en evalueer regelmatig.

6. Blijf weg van tokenisme

 Een divers team bouw je niet op door iemand aan te nemen om een ‘vinkje’ te zetten, ook wel tokenisme genoemd. Dit is onrechtvaardig voor de kandidaat en kan contraproductief zijn voor het team.

7. Geef en ontvang feedback

Als een kandidaat niet wordt geselecteerd, geef dan constructieve feedback over hun vaardigheden en ervaring, en niet op basis van persoonlijke voorkeuren. Vraag ook de kandidaat om feedback. Wat kon beter in het werving- en selectieproces?

Met deze tips kun je een werving- en selectieproces neerzetten dat voor iedereen werkt. Waarom is dit zo belangrijk? Werving en selectie vormen de eerste kennismaking van een werknemer met je bedrijf. Of je nu onzeker bent over je vacaturetekst of vragen hebt over de doeltreffendheid van je recruitmentstrategie, bij NewBees INC. helpen we je niet alleen met inclusieve onboarding, maar begeleiden we je organisatie naar een veilige en gelijkwaardige werkomgeving. Amsterdam Divers & Inclusief organiseerde op 12 oktober een netwerkbijeenkomst met als thema ‘inclusief werven’. Daar mocht NewBees INC. een workshop verzorgen over inclusief leiderschap. 

Scroll naar boven