Diversiteit en inclusie op de werkvloer: 3 actuele en aankomende trends in 2024

Wat voorspelt NewBees INC. voor 2024? We bespreken 3 opkomende trends die het komende jaar ongetwijfeld een grote impact zullen hebben op diversiteit en inclusie binnen organisaties.

AI en Virtual Reality als tools voor diversiteit en inclusie

Bij NewBees INC. werken we met virtual reality in onze Deep Dive sessies waarin deelnemers via een VR-bril scenario’s van uitsluiting op de werkvloer ervaren. Virtual Reality  maakt de deelnemers bewuster van verschillende perspectieven en zorgt voor herkenning en erkenning. Om daarna vanuit een gezamenlijk startpunt met collega’s in gesprek te gaan over hoe iedereen kan bijdragen aan een nog inclusievere werkvloer. . Dit maakt het gesprek doelgericht en minder gefocust op de persoon.

Lees hier onze blog over de metaverse op de werkvloer.

Meer flexibele werkvormen: werken op afstand en hybride werkopties

Een andere opkomende trend is de verschuiving naar meer flexibele werkvormen, zoals bijvoorbeeld enkele dagen thuiswerken. Deze opties geven werknemers de vrijheid om hun werkuren aan te passen aan hun persoonlijke behoeften, of het nu is om de kinderen op woensdagmiddag te halen of indien je makkelijker van thuis werkt. We schreven een artikel over neurodiversiteit waarin we het hebben over flexibele werkvormen en inclusieve werkruimtes.

Bedrijven erkennen steeds meer dat een strikte 9-to-5-werkdag niet langer de standaard hoeft te zijn. Internationale organisaties hebben remote werkmodellen al snel omarmd, waarbij werknemers de mogelijkheid hebben om altijd vanuit huis te werken. Er zijn voldoende creatieve manieren om betrokkenheid bij werknemers op afstand en thuiswerkers te stimuleren: 1-op-1 check-ins via online videobellen, virtuele events en koffiemomenten, regelmatig updates meegeven over het bedrijf.

Jobcrafting: meer aandacht voor de persoon(lijkheid) achter de functie

We zien steeds meer het belang van kijken naar de persoon die een functie vervult. Jobcrafting is wanneer een functie wordt aangepast aan de persoonlijkheid van een werknemer en deze werknemer steeds zoekt naar manieren om de functie af te stemmen op zichzelf: sterke en minder sterke punten, interesses en waarden.

Een trend die wij absoluut zien aankomen: bedrijven moedigen werknemers aan om actief betrokken te zijn bij het vormgeven van hun functies. Een voorbeeld is een softwarebedrijf dat medewerkers de mogelijkheid geeft om regelmatig van rol te switchen of nieuwe projecten op te pakken op basis van hun interesses en vaardigheden.

Wil jij alvast een inclusieve start maken in 2024? Lees onze blog over 7 praktische voornemens voor 2024.

En ontdek hier onze praktische oplossingen voor meer inclusie op de werkvloer.

Scroll naar boven