Gewenste omgangsvormen op de werkvloer: Wat kunnen wij doen om een fijne collega te zijn?

Een interview met Sezgin Gungor, teamleider bij Vebego Cleaning Services Business Unit NS (Vebego CS BU NS), en champion in het NewBees INC. Champions Programma.

Tussen oktober 2022 en februari 2023 volgde Sezgin en zijn collega’s het Champions Programma van NewBees INC. Tijdens dit programma werden alle lagen in de organisatie meegenomen in het ervaren van gewenst én ongewenst gedrag op de werkvloer. Met de NewBees INC. Deep Dive beleefden operationeel management, MT & staff én teamleiders ongewenst gedrag via Virtual Reality. Die gedeelde ervaring leidde tot betrokkenheid van alle lagen in de organisatie bij het programma, en een actieagenda van prioriteiten voor de teamleiders om inclusief samenwerken als ‘champions’ te bevorderen.

Sezgin was één van deze champions: hij volgde het E-coaching programma van NewBees INC., waarbij hij en zijn collega’s dagelijks tips en tools over inclusief leiderschap kregen. Elke twee weken volgden ze een korte intervisie onder begeleiding van NewBees experts. De NewBees experts organiseerden samen met Sezgin en zijn collega’s workshops in alle schoonmaakteams.

Wat kunnen wij doen om beter met elkaar om te gaan?

Sezgin “De teams bij Vebego CS BU NS zijn heel divers en dat vind ik juist leuk maar ook uitdagend. Mensen met verschillende achtergronden, culturen en gewoontes, dat creëert soms conflicten. Een grap, bijvoorbeeld, die in Nederland normaal is, kan in een ander land reden zijn voor een behoorlijke ruzie. Als teamleider probeer ik de collega’s te begrijpen en aandacht aan iedereen te geven. Ik luister en zorg dat iedereen hun werk doet en naar hun zin heeft. Wat kunnen wij doen om elkaar beter te leren kennen? Om beter met elkaar om te gaan, zonder elkaar te kwetsen? Op een bepaald moment lukt het mij niet meer om dingen te veranderen. Daarom hebben wij expert advies, training en begeleiding van buiten de organisatie nodig.”

“Een grap, bijvoorbeeld, die in Nederland normaal is, kan in een ander land reden zijn voor een behoorlijke ruzie.”

In een cirkel met direct resultaat

“Wij hebben al veel cursussen en opleidingen gehad over gedrag op de werkvloer. Over hoe je mensen aanspreekt, hoe je feedback geeft. Die vonden allemaal plaats in een klaslokaal setting. We zaten in rijtjes achter elkaar en iemand stond voor ons met een flipover of een presentatie op scherm en begon hun verhaal te vertellen. De interactie tussen de deelnemers was minimaal. Bij [de workshops van NewBees INC. red.] zaten wij in een cirkel. Ik kon me niet voorstellen dat een cirkel zoveel invloed zou hebben op het gedrag van mensen. Deze setting gaf ons een zodanig fijn, vertrouwd en veilig gevoel dat iedereen begon te praten. Daarbij was de trainer heel erg goed. Zijn energie, empathisch vermogen, meertaligheid en groot talent om dingen helder over te brengen hebben mij enorm geraakt. Ik zag ook direct resultaat.”

“Deze setting gaf ons een zodanig fijn, vertrouwd en veilig gevoel dat iedereen begon te praten.”

Complimenten geven

“Tijdens een van de oefeningen moesten wij een compliment geven aan een collega wiens naam wij uit een kaartenbak trokken. Hierdoor ontstond een situatie tussen twee collega’s uit hetzelfde team die al jaren niet meer met elkaar spreken. Een van hen trok de naam van de andere. Iedereen werd stil. Hij riep de naam, de andere collega stond op, liep naar hem toe, gaf hem een hand. De collega die hem een compliment moest geven zei: ‘Ik wil je bedanken voor het afgelopen mooie jaar’. Ik word emotioneel en krijg nu nog kippenvel als ik dit vertel. Ik heb zoveel gedaan en tevergeefs geprobeerd om deze twee mensen bij elkaar te brengen. Dankzij deze workshop van NewBees INC. ,in deze cirkel, op dat moment, zag ik deze twee stoere mannen naar elkaar toe lopen en na al die jaren weer met elkaar in gesprek gaan. Nu zijn ze vrienden als vanouds.”

“In deze cirkel, op dat moment, zag ik deze twee stoere mannen naar elkaar toe lopen en na al die jaren weer met elkaar in gesprek gaan. Nu zijn ze vrienden als vanouds.”

Collega’s, help me!

“Een ander voorbeeld van direct resultaat is van een voorman die altijd chagrijnig lijkt te zijn. Hij kijkt boos, heeft een zware stem, doet zijn werk en gaat naar huis. Hierdoor heeft hij weinig interactie met zijn collega’s. Tijdens de workshop stond deze man opeens op en zei: ‘Collega’s, help me. Ik weet dat ik soms hard en onvriendelijk overkom maar het is echt niet mijn bedoeling om jullie te kwetsen. Het zit in mijn uiterlijk en in mijn persoonlijkheid. Help me.’ Zo een kerel die zich kwetsbaar stelt en zijn collega’s om hulp vraagt. Dat is precies waarom ik zo blij ben met de workshops van NewBees INC. Praktisch, concreet, persoonlijk, direct toepasbaar en met direct zichtbaar resultaat op de werkvloer.”

“Dat is precies waarom ik zo blij ben met de workshops van NewBees INC. Praktisch, concreet, persoonlijk, direct toepasbaar en met direct zichtbaar resultaat op de werkvloer.”

Posters als visualisatie van de gemaakt afspraken

“NewBees INC. heeft het resultaat van de sessies in een poster vormgegeven. Geen regels en lange teksten maar juist beelden, tekeningen, illustraties, emojis. Een fysieke, zichtbare herinnering aan de afspraken die wij met elkaar hebben gemaakt, om deze afspraken vast te houden. Mijn voorman kan nu de poster gebruiken om collega’s aan te spreken “Hé, op die dag hebben wij samen deze afspraak gemaakt en ik zie dat we dit of dat niet goed naleven.”

Voor herhaling vatbaar

“Ik kijk met veel plezier en genoegen terug naar de workshops en e-coaching [red.] van NewBees INC. Aan de e-coaching met praktische tips die wij dagelijks via Whatsapp kregen, aan de intervisie sessies waarin wij hierop feedback konden geven en vooral aan de drie geweldige workshops over ‘Gewenste Omgangsvormen’ die wat mij betreft elke zes maanden herhaald kunnen worden.”

Van 1998 tot 2000 werkte Sezgin (50) als tandarts in Turkije. Door familie omstandigheden kwam hij in 2000 naar Nederland waar hij als tandarts niet kon werken. Hij begon toen met het schoonmaken van treinen bij Vebego CS BU NS, denkend dat dit tijdelijk zou zijn. Binnen een jaar groeide hij door van voorwerker naar teamleider. Inmiddels, geeft Sezgin leiding aan ruim veertig mensen op twee locaties en is hij actief en bekend in de hele regio, van Maastricht tot Vlissingen.

Sezgin Gungor

Inclusieve organisaties, waar werknemers zich thuis en veilig voelen, zijn productiever, creatiever en succesvoller. NewBees INC. adviseert en ondersteunt werkgevers hierbij. Meer informatie over onze praktische oplossingen vindt u hier. U kunt ook direct contact met ons opnemen voor een vrijblijvend gesprek.

Scroll naar boven