Inclusieve organisaties zijn succesvoller. Maar wat is inclusiviteit (of inclusie)?

Onderzoek laat zien dat inclusieve organisaties consequent beter scoren op productiviteit, verzuim, verloop en zowel klant- als medewerker tevredenheid. Maar wat bedoelen we met inclusieve organisaties?

teamdag

Mensen verschillen in zichtbare kenmerken, zoals huidskleur of geslacht, en onzichtbare kenmerken, zoals religie, seksualiteit en opleiding. Diversiteit betreft het verschil in zowel zichtbare als onzichtbare kenmerken. Equity verwijst naar een eerlijk en rechtvaardig beleid, dat ervoor zorgt dat iedereen gelijke toegang tot kansen heeft. Inclusie – of inclusiviteit – is de mate waarin een individu het gevoel heeft dat diens authentieke zelf wordt verwelkomd op de werkvloer. Oftewel: in hoeverre hoef je jezelf niet bij de deur achter te laten.

De aanwezigheid van diversiteit alleen is geen garantie voor goede prestaties, maar een inclusieve werkvloer maakt dit wel mogelijk. Alleen hierdoor hebben alle teamleden het gevoel dat ze in een veilige omgeving respectvol en gelijkwaardig worden behandeld, wat uiteindelijk leidt tot betere prestaties.

Wil je meer weten over de betekenis van inclusiviteit en diversiteit? En wil je tips om diversiteit en inclusie onder de aandacht brengen in jouw organisatie?

Download hier het whitepaper “Diversiteit Equity & Inclusie: Van theorie naar praktijk”.

Scroll naar boven