Neurodiversiteit op de werkvloer: flexibele werkvormen en inclusieve ruimte(s)

Wat is neurodiversiteit?

Neurodiversiteit verwijst naar verschillende manieren waarop iemands brein kan werken, wat dan weer invloed heeft op hoe we informatie verwerken en ons gedragen in verschillende situaties. Denk aan mensen met ADHD, dyslexie, of autisme. Maar dit gaat ook over persoonlijkheidskenmerken, zoals introvert versus extravert.

Waarom is neurodiversiteit belangrijk voor bedrijven?

Onder neurodiversiteit vallen mensen met allerlei vaardigheden en perspectieven. Wanneer bedrijven neurodiversiteit omarmen leidt dit tot verhoogde creativiteit, innovatie en probleemoplossend vermogen. Je brengt letterlijk meerdere ‘breinen’ samen waardoor je als gevolg meer perspectieven en invalshoeken meeneemt in teams, organisaties en projecten.

Hoe kunnen werkplekken neurodiversiteit ondersteunen?

1. Transparante en gerichte communicatie

Hoe kun je mensen bereiken? Hoe communiceren werknemers het liefst? Sommigen geven de voorkeur aan directe communicatieplatforms zoals Slack, terwijl anderen misschien liever reageren op e-mails of een videogesprek inplannen via Zoom. Het is aan teammanagers en leidinggevenden om meerdere communicatiekanalen te voorzien wanneer ze een boodschap willen verspreiden, maar ook om te kijken hoe werknemers onderling makkelijk en veilig kunnen communiceren. In een tijdperk waarin technologie bijna elke interactie beïnvloedt, ligt de sleutel tot inclusieve communicatie in het slim benutten van digitale tools, zoals aangepaste software voor mensen met dyslexie of dyscalculie. 

Het is ook belangrijk om te toetsen wat een werknemer nodig heeft, en daarom moet je omgeving creëren waarin mensen zich vrij voelen om hun behoeften en voorkeuren te delen. Door open te staan voor gesprekken, kunnen managers en teamleden beter begrijpen wat nodig is om een inclusieve en ondersteunende werkomgeving mogelijk te maken.

2. Flexibele werkvormen

Flexibele werkvormen stellen werknemers in staat hun werkplek en -tijden aan te passen aan hun behoeften. Bijvoorbeeld, een persoon met autisme of ADHD heeft misschien liever een rustigere omgeving. De mogelijkheid om te werken in een comfortabele, bekende omgeving of buiten de piekuren kan sensorische overbelasting verminderen. Denk hierbij ook aan opties zoals thuiswerken, flexibele werkuren en deadlines, virtuele werkomgevingen Je kunt hier heel ver in gaan. Sommige mensen werken misschien liever met duidelijke doelstellingen, terwijl anderen dan weer liever hun creativiteit de vrije loop laten gaan.

3. Geschikte werkruimtes

Hoe ga je ruimtes zo inrichten om bijvoorbeeld flexibele werkvormen te ondersteunen? Je kunt inzetten op virtuele ruimtes om mensen vanuit verschillende locaties samen te brengen. Sommige mensen hebben graag volledige stilte om zich te kunnen concentreren, dan lijken stille ruimtes of noise cancelling headphones een goede investering. Bedrijven kunnen ook specifieke ruimtes voorzien voor vergaderingen en brainstormsessies met bijvoorbeeld voldoende licht en planten om mensen meer op hun gemak te stellen.

Met meubels kun je ook veel richtingen op. Stabureaus, ergonomische stoelen, speciale schermen voor mensen die kleurenblind zijn, noem maar op, om werknemers zo comfortabel mogelijke werkplek te geven. Dat vergt natuurlijk wat tijd en geld, maar als je budget nog niet hierop is voorzien, zoek dan samen met werknemers naar oplossingen.

We schreven ook een blog over de metaverse op de werkvloer, waar we dieper ingaan op hoe Virtual Reality organisaties op weg kan helpen naar meer inclusie. Lees hier meer over de mogelijkheden binnen de virtuele wereld.

Scroll naar boven